Iedereen in Nederland betaalt belasting. Dit geldt ook voor jou als zzp’er. Toch profiteer je als zzp’er van diverse belastingvoordelen. Hoe zit dat eigenlijk met ZZP belasting, waar let je op, wat moet je betalen en hoe pas je dit netjes toe binnen jouw onderneming? In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp.

ZZP belasting: omzetbelasting en inkomstenbelasting

Als zzp’er krijg je te maken met omzetbelasting en inkomstenbelasting. Omzetbelasting is een bedrag aan btw dat je berekent over de producten of diensten die je levert. Tenzij je bent vrijgesteld van btw, moet je een percentage in rekening brengen van 6 of 21 procent. Voor zaken in het buitenland geldt bijna altijd dat je geen btw hoeft af te dragen. De btw verleg je dan naar de buitenlandse opdrachtgever.

Het percentage omzetbelasting dat je in rekening brengt, is geheel afhankelijk van wat je verkoopt. Het algemene tarief is 21 procent, terwijl het 6-procent tarief bijvoorbeeld in rekening wordt gebracht bij werkzaamheden aan een woning. De website van de Belastingdienst biedt hierin uitkomst. Inkomstenbelasting is een belasting die wordt geheven over het verdiende netto-inkomen van jou als zzp’er. Waar je de aangifte inkomstenbelasting elk jaar doet, doe je de aangifte omzetbelasting doorgaans elk kwartaal.

ZZP belastingvoordelen

Binnen Nederland profiteer je als zzp’er van diverse belastingvoordelen. Deze fiscale voordelen zorgen ervoor dat je als (startende) zzp’er vaak niet zoveel ZZP belasting betaalt. Wij zetten de belangrijkste fiscale voordelen voor je op een rij:

  • Zelfstandigenaftrek: werk je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar in je onderneming? Dan kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Dit bedrag draagt € 7.280,- en mag je aftrekken van je nettowinst. Starters profiteren de eerste drie jaar ook nog eens van een extra aftrek van € 2.123,- per kalenderjaar.
  • MKB winstvrijstelling: voor deze vrijstelling hoef je niet te voldoen aan het urencriterium van de Belastingdienst. De MKB vrijstelling bedraagt 14 procent en wordt berekend ná de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
  • Kleineondernemersregeling: dankzij deze regeling betaal je minder btw aan de Belastingdienst. Je moet dan wel jaarlijks minder dan € 1.883,- aan btw betalen.
  • Veel zakelijke kosten of investeringen zijn eveneens aftrekbaar van je winst.

Hoe vermeld je belasting en btw op je factuur?

Bij het opmaken en versturen van een factuur dien je btw altijd duidelijk te vermelden. Bedragen exclusief en inclusief btw zijn verplicht en worden vereist door de Belastingdienst. Geef daarnaast aan of het gaat om een percentage van 6 of 21 procent. Stuur je jouw facturen via ons platform? Dan maken we het het jou zo makkelijk mogelijk. Het btw-bedrag is altijd eenvoudig in te vullen en dus weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.

Zet geld apart voor het betalen van je belasting

Het is belangrijk om altijd op tijd je omzet- en inkomstenbelasting te betalen aan de Belastingdienst. Te laat betalen, levert je namelijk vervelende boetes op. Zet daarom geld apart om aan je belastingverplichtingen te kunnen voldoen. Krijg je elk kwartaal een btw-bedrag terug van de Belastingdienst? Zet het geld op een aparte spaarrekening en voorkom dat je geld tekortkomt bij een eerstvolgende belastingaanslag.