Of je het nu druk hebt of niet, als ZZP’er op vakantie gaan is misschien nog wel lastiger dan doorwerken. Je wilt je klanten behouden, dus de kans is groot dat je je ook geroepen voelt om tijdens je vakantie overal op te reageren. Terwijl je die vakantie van je werk, waar als je als zelfstandige juist nóg meer één mee bent, echt verdient en nodig hebt. Maak goede afspraken met je klanten, laat weten dat je er even niet bent, en maak het hoofd leeg op je vakantiebestemming (ook als dat gewoon thuis is). Hier volgen een aantal tips voor hoe je daarna gewoon weer de draad kunt oppakken.

Plannen met opdrachtgevers

Als je met opdrachtgevers duidelijk jouw planning bespreekt en aangeeft dat je een vakantie ingepland hebt, kun je ook goed inschatten hoeveel haast er aan hun zijde is. Er zal geheid bij een aantal het begrip en de bereidheid voor zijn om de diensten ná je vakantie geleverd te krijgen. Zo kun jij zonder stress van het afraffelen op vakantie gaan, in de wetenschap dat je bij terugkomst uitzicht hebt op werkuren en inkomsten. Wellicht mis je op deze manier ook geen kansen. Stuur van de diensten die je vóór je vakantie nog levert ook meteen de factuur op. Zo zorg je ervoor dat je na je vakantie geld hebt.

Langzaam terug in je ritme

Het grote voordeel van je eigen baas zijn, is dat je grotendeels zelf je werk kunt indelen. Dat komt uitstekend uit bij het ontwennen van je vakantieritme van later opstaan en wellicht ook later naar bed gaan. Je hoeft meteen weer om acht uur ’s ochtends aan de slag te gaan als dat betekent dat je nog niet echt wakker bent. De eerste dagen kun je er voor kiezen om wat later te starten en tot wat later door te werken. Uiteindelijk werk je natuurlijk het liefst weer naar een normale werkdag toe waarbij je ’s ochtends vroeg fit aan het werk kunt en om zes uur ’s avonds gewoon aan het eten kunt zitten en daarna, als het even kan, kunt ontspannen.

Lees mails van nieuw naar oud

Heb je een hoop nieuwe e-mails in je inbox? Natuurlijk wil je zo snel mogelijk weer up to date zijn. Begin daarom bij de nieuwste te lezen, in plaats van bij de oudste. Zo heb je de kans dat je oudere mails kunt overslaan omdat er daarna vaker over hetzelfde onderwerp gemaild is. Misschien zijn sommige zaken al opgelost. Dat scheelt toch weer tijd, en des te sneller kun jij de handen weer uit de mouwen steken.

Andere omgeving, frisse ideeën

Wellicht heb je ruimte voor nieuwe opdrachten en moet je daar na je vakantie naar op zoek. Hoewel de verleiding groot is om hier tijdens je vakantie de gedachten over te laten gaan, moet je dat niet doen. Zo kom je niet ontspannen terug van je vakantie. Als jij goed in je vel zit, lever je immers je beste werk. Vertrouw erop dat je juist na een ontspannen vakantie helder kunt nadenken en met frisse ideeën kunt komen. Wel kun je bij thuiskomst je gedachten laten gaan over hoe jouw vakantiebestemming jou geïnspireerd heeft. Heb je iets gezien waarvan je dacht: hé, dat kan ook nog, waarom heb ik daar niet aan gedacht? Gebruik het in je voordeel en probeer het in je werk tot uitvoering te brengen.

Volgende vakantie

Heb je jezelf zo ver gekregen om toch die vakantie te nemen, en heb je ondervonden dat je het met je werk prima hebt kunnen regelen zonder inkomsten mis te lopen? Denk dan alvast na over je volgende vakantie. Hoe eerder je deze plant, hoe makkelijker je er je werk op kunt afstemmen!