Als je gaat starten als zzp’er is het verstandig om na te denken over verzekeringen die je kunt afsluiten. Er is namelijk een aantal risico’s waar je als zelfstandige mee te maken kunt krijgen. Het is aan jou om te bepalen of je je daarvoor wilt verzekeren. Er zijn geen verzekeringen verplicht voor zzp’ers, al wordt hier door de regering soms wel over gesproken. Definitieve voorstellen voor wetswijzigingen zijn hiervoor nog niet ingediend, laat staan ingevoerd.

Welke verzekeringen heb je nodig, welke niet?

Startende zelfstandigen worden soms ongevraagd benaderd, vooral telefonisch, door bedrijven die hen verzekeringen willen aanbieden. Natuurlijk kun je hier op ingaan. Maar als je al overweegt om je te verzekeren, dan is het eerder aan te raden om verzekeringen eerst goed te vergelijken. Voordat je dat gaat doen bepaal je eerst welke verzekeringen je nodig hebt en welke niet. Als je het risico loopt om schade bij je klanten te veroorzaken, bijvoorbeeld als schilder, timmerman of installateur, dan is een verzekering hiervoor aan te raden. Is dit risico te verwaarlozen, bijvoorbeeld als je thuis werkt als webdesigner, dan is zo’n verzekering niet echt nodig.

De verzekering tegen arbeidsongeschiktheid

Een belangrijke verzekering om te overwegen is een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Wanneer je als zzp’er ziek wordt of een ongeluk krijgt waardoor je langere tijd niet kunt werken, zit je direct zonder inkomsten. Er is immers geen ziektewet die dit voor je opvangt. Als je een paar dagen ziek bent is dit vaak nog wel te overbruggen. Maar als je van de trap valt en wekenlang niet kunt werken omdat je met een arm of been in het gips zit dan loopt het tekort op je bankrekening hard op. Probleem hierbij is wel dat verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid vaak erg duur zijn. De premie wordt gebaseerd op het risico dat er is op ziekte of verwonding. Als bouwvakker betaal je daardoor bijvoorbeeld een aanzienlijke premie.

Verzekering voor rechtsbijstand, nodig of niet?

Je kunt je als zelfstandige verzekeren tegen de kosten voor rechtsbijstand. Bedenk daarbij dat een privé verzekering voor dit doel in vrijwel alle gevallen niet zal gelden als je een conflict hebt dat met je bedrijf te maken heeft. Daarom is het verstandig om een verzekering voor de kosten van rechtsbijstand te overwegen als het risico op een zakelijk conflict relatief groot is. Dit is bijvoorbeeld het geval als je als zelfstandige opdrachten aanneemt waarbij je rechtstreeks met klanten te maken hebt. Als je als zzp’er via een uitzendorganisatie werkt of langere tijd voor dezelfde opdrachtgever werkt dan is de kans op een conflict wellicht wat minder groot.

Zorg dat ook je bedrijfsruimte verzekerd is

Als je voor je werk als zelfstandige kantoor- of opslagruimte gebruikt is het aan te raden om hiervoor een verzekering af te sluiten. Als je het pand huurt dan is een opstalverzekering uiteraard niet nodig. Maar de inventaris verzekeren tegen brand of diefstal is zeker te overwegen. Als er brand uitbreekt of er wordt ingebroken loop je immers het risico dat je niet alleen de inventaris kwijt bent maar ook gedurende een langere periode niet kunt werken.