Als je zelfstandige bent kan het soms de moeite waard zijn om met andere ondernemers samen te werken. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld samen een klus aannemen en beide je expertise daarin aanbieden. Stel iemand zoekt een monteur die een nieuwe keuken kan installeren. Jij kunt dat, maar de groepenkast voor stroom moet ook worden vervangen en er moeten extra leidingen worden getrokken en stopcontacten gemaakt. Je kent een goede elektricien die deze klus prima kan doen. Dan kunnen jullie de opdracht samen aannemen. Het is dan wel handig dat één van beiden als ‘hoofdaannemer’ optreedt en de ander een deel van de prijs doorbetaalt. Zo heeft de opdrachtgever slechts met één contactpersoon te maken.

Wat zijn de valkuilen?

Niet iedere situatie leent zich voor samenwerking. Je moet de andere partij wel kunnen vertrouwen. Als jij als aannemer een klus aanneemt en je schakelt iemand in die aanvullende diensten doet dan ben jij immers verantwoordelijk. Als de ander zijn werk niet goed doet zul jij het op moeten lossen. Je moet dus zeker weten dat de zzp’er, met wie je samenwerkt, capabel is om dat deel van de opdracht, dat voor zijn of haar rekening komt, goed uit te kunnen voeren.

Geef geen opdrachten weg

Samenwerken met een collega zzp’er is één ding, werk weggeven is natuurlijk iets anders. Ga alleen een samenwerking aan als je een grote opdracht binnen kunt halen die je in je eentje niet voor elkaar krijgt of waarbij je expertise nodig hebt die je zelf niet kunt leveren. Als je een klus aangeboden krijgt die je heel goed alleen kunt doen, dan schakel je natuurlijk geen ander bedrijf in. Zo kun je de winst in je eentje opstrijken. Een ander zal dit in een voorkomend geval immers ook niet doen. Kijk alleen uit dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Een opdracht aannemen en er dan halverwege achter komen dat je het bij lange na niet gaat redden is niet handig. Je loopt dan het risico dat je helemaal niets betaald krijgt omdat je niet op tijd kunt leveren.

Breid je netwerk uit

Een belangrijk bijkomend voordeel van samenwerken met andere zzp’ers is dat je je netwerk kunt uitbreiden. Je komt in contact met opdrachtgevers waar je wellicht in de toekomst nog eens een klus voor kunt doen. En wie weet bevelen ze je weer aan bij anderen. Dus het is zeker niet onverstandig om samen te werken als het zo uitkomt. Als je maar zorgt dat het je eigen bedrijfsvoering niet in de weg staat en dat je er altijd, op wat voor manier dan ook, voordeel uit haalt.