Je kunt als zelfstandige in diverse functies prima vanuit huis werken. Het grote voordeel is dat je werk en privé goed met elkaar kunt combineren. Een gevaar zit er ook in, namelijk dat werk en privé te veel door elkaar gaan lopen. Als je ervoor kiest om thuis te werken dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je je werk goed kan doen en daarnaast ook genoeg privé tijd overhoudt.

Werk zoveel mogelijk op vaste tijden

Een belangrijke afspraak die je met jezelf moet maken is wanneer je werkt. Als je je uren vrij kunt indelen is de verleiding groot om zeer onregelmatig te werken. De ene keer ’s morgens, dan weer ’s avonds, dan weer een hele dag en als die ene klus perse af moet werk je gewoon even door tot 3 uur ’s nachts. Het kan lang of kort duren, maar uiteindelijk kom je jezelf tegen. Probeer dus zoveel mogelijk op vaste tijden te werken. Begin ’s morgens op een min of meer vaste tijd, neem na maximaal 5 uur lunchpauze en stop met werken als je dat ook zou doen als je op kantoor zou zitten.

Zorg dat je niet steeds wordt gestoord door privé zaken

Als je aan het werk bent, laat je dan niet steeds door allerlei zaken storen. Natuurlijk kun je even de vaatwassser in- of uitruimen tussendoor, of een pakketje aannemen dat wordt bezorgd. Maar als vrienden en familie er een gewoonte van maken om op de gekste tijden bij je binnen te vallen onder het motto “Ja maar jij werkt toch thuis, dan maakt het toch niet uit, dan neem je toch gewoon even pauze” loop je het risico om vast te lopen. Laat bekenden weten wanneer je werkt en wanneer je dus in principe niet gestoord wilt worden, tenzij er iets heel dringends aan de hand is.

Richt een comfortabele werkplek in

Afhankelijk van het werk dat je doet heb je natuurlijk een werkplek nodig. Als je deze in een aparte ruimte van je huis inricht dan mag je de kosten daarvoor van je inkomstenbelasting aftrekken. Werk je ‘aan de keukentafel’ dan mag dat niet. Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je op je werkplek comfortabel en zoveel mogelijk ongestoord kunt werken. Een goed bureau en een goede bureaustoel zijn belangrijk als je uren per dag achter je computer zit. De aanschafkosten daarvoor mag je aftrekken van de belasting als je kunt aantonen dat deze meubels voor je werk zijn gekocht.

Bepaalde kosten mag je aftrekken voor de inkomstenbelasting

Als je thuis werkt mag je sommige kosten geheel of gedeeltelijk aftrekken voor de inkomstenbelasting. Meubilair noemden we al. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een deel van de abonnementskosten voor internet en bellen, als je deze services ook voor je werk gebruikt. Een aftrek van 50% van de kosten is dan gebruikelijk. Voor een aparte werkruimte kun je ook stookkosten en de kosten voor stroomverbruik aftrekken, hiervoor geldt dan een percentage van je totale energierekening. Je boekhouder kan je hier meer over vertellen.