Als je werkt als zelfstandige hangt het van een aantal factoren af of je vanuit huis werkt of kantoorruimte huurt. Ten eerste hangt het natuurlijk af van het beroep dat je uitoefent. Als je cliënten wilt kunnen ontvangen dan is een aparte kantoor- of praktijkruimte zeker aan te raden. Je kunt er dan voor kiezen om een aanbouw aan je huis te laten maken als dat mogelijk is, te verhuizen naar een huis met kantoorruimte of een aparte kantoorruimte huren.

Klanten ontvangen doe je liever niet thuis

Als je voor je werk regelmatig contact hebt met klanten dan is het niet praktisch om deze mensen thuis te ontvangen. Als het contact niet telefonisch afgehandeld kan worden ontkom je er dan ook niet aan om kantoorruimte te huren. De belastingaangifte van een klant doornemen terwijl je kinderen in de woonkamer rond rennen is niet bepaald professioneel. Als je behandelingen geeft, zoals een psychotherapeut, pedicure of nagelstyliste doet is het uiteraard noodzakelijk om voor je werkzaamheden een praktijkruimte beschikbaar te hebben, hetzij aan huis hetzij in een apart pand.

De voordelen van werken vanuit huis

Het belangrijkste voordeel van thuis werken is dat het goedkoper is. Je hoeft immers geen aparte ruimte te huren en bespaart daarmee naast huurkosten ook gas, stroom, verzekeringen en belastingen. Daarnaast kun je heel flexibel met je tijd omgaan. Tussendoor de kinderen van school halen, boodschappen doen of even stofzuigen is in de meeste gevallen geen probleem. Ook als je ’s avonds een vraag over je werk krijgt kun je daar snel op inspelen want je hebt immers alles bij de hand.

De voordelen van het huren van een kantoorruimte

Het huren van kantoorruimte heeft zeker ook voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je werk en privé beter kunt scheiden. Een ander voordeel is dat je op kantoor rustig klanten kunt ontvangen zonder dat je door huiselijke beslommeringen zoals kinderen of huisdieren wordt gestoord. Ook is het in een aparte kantoorruimte ook vaak makkelijker om een praktijk- c.q. behandelruimte in te richten. Daarnaast heeft het hebben van een kantoor ook een professionele uitstraling, dit kan in sommige gevallen nodig zijn, dit is uiteraard mede afhankelijk van het beroep dat je uitoefent.

Maak een weloverwogen keuze

Of je nu kiest voor thuis werken of voor het huren van een kantoorruimte, het is belangrijk dat je een weloverwogen keuze maakt. Een huurcontract voor een kantoor ga je meestal voor één of meerdere jaren aan. Denk hier dus goed over na voordat je je handtekening zet. Als je besluit thuis te werken, bekijk dan vooraf of dit haalbaar is gezien je thuissituatie en de aard van het werk dat je gaat doen. Pas als je alle voors en tegens van thuis werken dan wel een kantoor huren goed hebt afgewogen kun je een goede beslissing hierover nemen. Als je er niet uit komt kun je er natuurlijk ook voor kiezen om je hierover door een deskundige te laten adviseren, zoals de Kamer van Koophandel of neem contact op met een vakgenoot die al langer als zzp’er werkt voor de nodige praktijkervaring.