Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tussen de 20 en 30 procent van de volwassenen slaapproblemen heeft. Daar komt bovenop dat we met zijn allen per nacht een uur minder slapen dan twintig jaar geleden. Dit terwijl slaap cruciaal is voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Tijdens de slaap herstelt je lichaam. Dit proces wordt verstoord door een slechte nachtrust. Een van de redenen voor slaapproblemen is stress. Je kunt je voorstellen dat een zzp’er in drukke tijden niet altijd goed slaapt. Gebruik de volgende tips om te ontstressen, zodat je de volgende dag weer fris en fruitig uit bed stapt.

Tip 1 – Focus op één taak

Een van de beste manieren om te ontstressen is een nacht goed slapen. Een goede nachtrust zorgt voor betere concentratie en meer creativiteit. Zeer belangrijk wanneer je aan het werk bent, of je nu een kantoorbaan hebt of zzp’er bent. Probeer je zowel overdag als ’s avonds zoveel mogelijk te ontspannen. Veel mensen denken dat ze goed in zijn in multitasking, oftewel het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd. Het tegendeel is waar. Het brein kan maar een informatieproces tegelijkertijd verwerken. Sterker nog, hoogleraar psychologie Paul Kirschner noemt multitasken een ‘congnitieve onmogelijkheid’. De boodschap is duidelijk: probeer je tijdens het werken zoveel mogelijk te focussen op een taak. Je zult merken dat je een stuk rustiger wordt wanneer je niet tegelijkertijd een belangrijke offerte maakt, je mail checkt én een berichtje schrijft op Facebook. Door te focussen word je productiever, gelukkiger en minder gestresst.

Tip 2 – Bouw rustmomentjes in

Wil je graag ontstressen? Bouw dan voldoende rustmomentjes in op de dag. Dit is minstens zo belangrijk als focussen op één taak. Door even helemaal niets te doen kom je tot rust. We hebben de neiging om elk moment van de dag iets te willen doen. Dit is niet altijd zinvol, zoals het scrollen door je Instagram op Facebook tijdlijn. Toch verlies je er veel tijd mee. Bovendien geeft het controleren van social media je geen rust. Leg die telefoon eens aan de kant en staar bij wijze van spreken eens dromerig uit het raam. Door deze zogeheten ‘prikkeloze rustmomenten’ komt je brein tot rust. Het zal je goed doen als drukke ondernemer.

Tip 3 – Ontspan met je geliefden

Het hebben van een eigen bedrijf kost veel tijd en moeite. Vergeet echter niet dat je er ook nog een leven naast hebt. Zet je telefoon en mail dan ook af en toe even uit en ontspan met je familie, vrienden en gezin. Neem bijvoorbeeld de tijd met elkaar tijdens het avondeten. Dit zijn waardevolle momenten waarbij je volop kunt ontspannen. Het laat zien dat ontspannen als ondernemer helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Het gaat om de kleine momenten dat je even tijd vrij maakt voor jezelf en de ander.

Wat doe jij om te ontstressen? Laat hieronder je reactie achter!