Als zzp’er kun je vandaag de dag eigenlijk niet meer zonder website. Mogelijke klanten gaan vaak eerst online op zoek naar informatie over een bedrijf voordat ze er zaken mee willen doen. Dit geldt vooral voor vrije beroepen zoals schilder, timmerman, tekstschrijver, coach, verzorgende of juridisch adviseur. Maar ook als je een winkel hebt kun je eigenlijk niet meer zonder online verkoop. Spullen laten thuisbezorgen neemt een enorme vlucht.

Zorg dat je de juiste zoekwoorden gebruikt op je website

Het is belangrijk om de juiste zoekwoorden te gebruiken op je website. Je dient je website dus zoekmachinevriendelijk te maken. Dit wordt ook wel SEO-proof genoemd. SEO staat voor Search Engine Optimization. Het is belangrijk dat je in de teksten op je website zoektermen verwerkt die verwijzen naar jouw bedrijf. Ben je schilder in Roermond, vermeld dan de zoektermcombinatie schilder in Roermond meerdere malen op je website. Datzelfde geldt voor hondentrimmer in Hoogmade en voor installatiebedrijf in Lelystad. Dit zijn namelijk de termen die mensen in Google en andere zoekmachines invoeren als ze een bedrijf als dat van jou zoeken.

Wat kan ik nog meer doen?

Je kunt gebruik maken van Google Adwords. Hiermee kun je met je bedrijf reclame maken via Google. Mensen die een zoekterm invoeren die op jouw bedrijf van toepassing is krijgen een advertentie in beeld die naar jouw website verwijst. Ook kun je gebruik maken van sociale media. Op Facebook, Twitter en Instagram kun je een pagina aanmaken over je bedrijf. Op een platform als Facebook kun je adverteren. Als een gebruiker van bijvoorbeeld Facebook onlangs heeft gezocht naar een winkel voor tuinmeubelen dan is de kans groot dat hij bij het gebruik van Facebook jouw pagina als advertentie voorbij ziet komen.

Linkbuilding en landingspagina’s

Wil je dat je met bepaalde zoektermen hoog in de zoekresultaten van Google terecht komt dan zul je linkbuilding en zogenaamde landingspagina’s op grotere schaal moeten gaan toepassen. Dit kost de nodige tijd en als je het uitbesteedt is het ook een flinke investering. Er zijn tekstbureaus die teksten voor landingspagina’s voor je kunnen schrijven, maar je zult dan wel aan grote aantallen moeten denken. Zeker als je in een populaire sector werkzaam bent waar de concurrentie groot is. In plaats van landingspagina’s kun je ook kiezen voor een blog. Schrijf met regelmaat interessante blogs en vroeg of laat zul je links ontvangen van andere websites. Links uitwisselen met aan jouw bedrijf verwante ondernemers kan voorts een mogelijkheid bieden om meer bekendheid op internet te krijgen. Als beide partijen hier baat bij kunnen hebben kun je dit met gesloten beurzen doen.

Bedrijven die zzp’ers willen helpen

Als je je pas recent als zzp’er bij de Kamer van Koophandel hebt ingeschreven is de kans groot dat je wordt benaderd door bedrijven die je wel willen helpen om je website populair te maken. Dat je een website hebt, hebben ze vaak daarvoor al uitgevonden. Wees voorzichtig met hierop in te gaan. Vaak worden er voor dit soort dienstverlening torenhoge bedragen gerekend en het resultaat is vaak minimaal. Kortom: er worden gouden bergen beloofd en de kans dat het je veel gaat opleveren is minimaal. Je bereikt waarschijnlijk meer door goed werk en goede producten te leveren. Mond-tot-mondreclame werkt nog altijd heel goed in veel branches.