Het aantal zzp’ers in Nederland blijft groeien, het is de afgelopen 10 jaar zelfs verdubbeld. Juist vanwege deze explosieve groei is het belangrijk om als zelfstandig ondernemer duidelijke afspraken te maken met je opdrachtgever. De concurrentie is moordend en je wil natuurlijk niet dat je klant vanwege onduidelijkheid of ontevredenheid overstapt naar een andere partij. Een goede opdrachtbevestiging helpt je daarbij.

Wat is een opdrachtbevestiging?

Een opdrachtbevestiging kun je ook wel zien als een schriftelijke vastlegging van wat er is afgesproken tussen jou als zzp’er en je opdrachtgever. Hierdoor weet jij waar je aan toe bent, net als je opdrachtgever.

Waarom heb je een opdrachtbevestiging nodig als zzp’er?

Zelfs al is deze schriftelijke omschrijving niet verplicht, je staat wel sterker als je zaken op papier hebt staan. Bovendien zijn veel misverstanden te voorkomen dankzij een schriftelijke overeenkomst. Of het nu gaat om een kleine of grote opdracht, afspraken schriftelijk vastleggen is een uiterst verstandige zaak.

Wat staat er in een opdrachtbevestiging?

Er zijn een aantal belangrijke zaken die in een bevestiging van opdracht niet mogen ontbreken. Wij zetten deze punten voor je op een rij:

  • Een duidelijke opdrachtomschrijving van de werkzaamheden of diensten die je verricht.
  • Het aantal uren en de vergoeding die daar tegenover staat.
  • Eventuele afspraken in geval van meerwerk of extra uren.
  • De datum van aanvang, de duur van de werkzaamheden en de datum van oplevering.
  • De betalingswijze, bijvoorbeeld in termijnen of na voltooiing van een opdracht.
  • Ontbindende voorwaarden: de opdracht kan bijvoorbeeld direct ontbonden worden bij onredelijke eisen van de opdrachtgever of bij het uitblijven van een betaling.
  • Algemene voorwaarden: deze zijn uiterst belangrijk en kun je ook als aparte bijlage meesturen.
  • Vanzelfsprekend moet de overeenkomst ondertekend zijn door beide partijen.

Maak gratis gebruik van onze opdrachtbevestigingen en modelovereenkomsten

Als zzp’er heb je het vaak razend druk en dus is er niet altijd tijd om uitgebreid een overeenkomst op te stellen. Gelukkig biedt onze website uitkomst. Wij bieden je namelijk de keuze uit diverse modelovereenkomsten. Dit bespaart jou stress, tijd en geld en bovendien voorkom je hiermee dat je zaken over het hoofd ziet.

Maak vrijblijvend kennis met een lidmaatschap bij A tot ZZP en maak gratis gebruik van onze handige extra’s waaronder voorbeeld opdrachtbevestigingen.