Steeds meer jongeren hebben interesse in het opzetten van een eigen bedrijf, of zijn daar zelfs al mee bezig. Kinderen groeien op met het alleswetende Google, waarbij veel om ondernemen en verkoop gaat. Als gevolg ontwikkelen zij grootse ideeën over hun eigen toekomst. Hiermee breken zij met het traditionele beeld van onderaan de lat beginnen en kiezen ze ervoor hun eigen toekomst te bepalen. Wat is er nou leuker dan snel en vroegtijdig al geld verdienen door een eigen onderneming op te starten op een gebied van jouw interesse?

Het begrip “Minderjarige Ondernemers”

Onder de achttien jaar ben je in Nederland minderjarig. Volgens het Burgerlijk Handboek zijn minderjarige handelingsonbekwaam, wat betekent dat je alleen rechtsgerelateerde acties mag uitvoeren als je toestemming hebt van mensen die wettelijk zijn vastgelegd als jouw vertegenwoordiger(s). Dat zijn bijvoorbeeld de ouders of een voogd. Je voert al rechtshandelingen uit door bijvoorbeeld een treinkaartje te kopen of een patatje bij de snackbar, maar daar heb je geen toestemming voor nodig. Voor het afsluiten van een mobiele telefoon abonnement, een lening bij de bank en het tekenen van contracten is de toestemming van een wettelijke vertegenwoordiger wel vereist. Als je zestien of zeventien bent, kun je een handlichting aanvragen, waardoor je de toestemming van je ouders niet meer nodig hebt. Met deze handlichting kan je je als minderjarige inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en een stap zetten in de richting van een eigen bedrijf.

Gouden tips voor elke minderjarige starter

Om een succesvolle onderneming op te zetten, moet elke ondernemer, minderjarig of niet, een goede start maken. De volgende tips zijn zeker een goede toevoeging om dit te kunnen bereiken.

Is het ondernemerschap écht iets voor jou?

Vraag jezelf af wat jij ervoor over hebt om jouw bedrijf te laten slagen en onderzoek of het ondernemerschap echt iets is voor jou. Dit kan door de ondernemerschapstest te doen van de KvK. Zoek eveneens uit hoe de registratie bij de KvK gaat zodat je niet voor verassingen kan komen te staan.

Maak een bedrijfsplan

Elk succesvol bedrijf begint met het maken van een bedrijfsplan. Hierin benoem je wat je precies voor werkzaamheden gaat doen, wie jouw ideale klanten zijn, hoe je je bedrijf gaat promoten, wat je verwacht te verdienen en wat je geschatte kosten zijn.

Overleg met je ouders of verzorgers

Bespreek je plannen met je ouders of verzorgers. Zij zijn immers de eersten die jouw plannen moeten goedkeuren. Vraag eventueel een handlichting aan. Hierbij word je door de rechter als meerderjarig verklaard en mag je overal zelf voor tekenen.

Kinderbijslagregels

Je ouders ontvangen nog steeds kinderbijslag voor jou als je een bedrijf hebt opgestart, maar let wel op de regels. Als je zestien of zeventien bent en je te veel verdient, wordt de kinderbijslag gekort.

Aangifte voor de inkomstenbelasting

Als jonge ondernemer moet je zelf aangifte doen bij de belasting. Je betaalt belasting in Box 1 en voor het inkomen uit je onderneming moet je een inkomensafhankelijke bijdrage betalen voor de Zorgverzekeringswet. Houdt rekening met deze extra kosten.

Geen minimumleeftijd

Er is geen minimumleeftijd aangesteld om een bedrijf te mogen starten, laat je dus niet beperken door je leeftijd!