Als je als zzp’er per opdracht werkt is het belangrijk dat je een goede offerte maakt. Op basis van jouw offerte besluit een mogelijke klant immers of hij jou wel of niet de opdracht gunt. Een goede offerte moet voor 100% duidelijk zijn en alle kosten bevatten die met een klus verband houden. Het is absoluut not done om achteraf aan te geven dat de klant meer moet betalen. Dit kan alleen als er op verzoek van de klant meerwerk is gedaan.

Ga ter plaatse kijken

Als je wordt gevraagd voor schilderwerk, een verbouwing of tuinonderhoud is het belangrijk om ter plaatse te gaan kijken. Breng nooit zomaar offerte uit als je de omstandigheden niet vooraf hebt beoordeeld. Door de locatie te bezoeken ben je beter voorbereid op wat je zult aantreffen en kun je daardoor een betere inschatting maken van het aantal uren en de materialen die je nodig hebt. Een huisbezoek is natuurlijk niet in alle gevallen nodig. Als iemand je vraagt om een voordeur te schilderen of een nieuwe Cv-ketel op te hangen dan volstaat wellicht een foto van de te schilderen deur of de plaats waar de Cv-installatie moet worden geplaatst.

Maak eerst een goede berekening van alle kosten

Als je benaderd wordt met het verzoek om een offerte uit te brengen voor een klus, dan begin je met uit te rekenen hoeveel kosten je moet maken om deze opdracht te kunnen doen. Bereken de benodigde materialen, het aantal uren dat je met het werk bezig bent en de afstand die je ervoor moet rijden in verband met de kosten van brandstof en je (lease)auto. Deze berekening mag je wat ruimer nemen dan het exacte aantal uren dat je denkt nodig te hebben. Houd rekening met tegenslag, een klus kan altijd langer duren dan je vooraf hebt gepland vanwege onvoorziene omstandigheden.

Werk niet ver onder je prijs om een opdracht binnen te halen

Hoe graag je een opdracht ook krijgt, ga niet onder je prijs werken. Dit zal je door mede ondernemers niet in dank worden afgenomen en uiteindelijk kom je jezelf tegen. Als het uurtarief in jouw branche 60 euro per uur is, houd je daar dan aan en ga een opdracht niet voor 45 euro per uur proberen binnen te slepen. Je schiet er immers niets mee op als je voor een opdracht veel minder krijgt dan eigenlijk zou moeten. Wel kun je scherp calculeren door bijvoorbeeld 5% korting te geven als de klant een voorschot betaalt.

Overleg altijd over meerwerk

Heb je eenmaal een offerte uitgebracht en vraagt de klant of je wat extra kunt doen, geef hiervoor dan altijd een prijs en doe het alleen als het binnen je planning past. Als je andere opdrachten moet verschuiven omdat de klant bij wie je de buitenboel schilderde vraagt of je de deur en het raam van zijn schuurtje bij nader inzien ook kunt doen dan snij je jezelf wellicht in de vingers. Duidelijkheid voor zowel jou als je klant is altijd erg belangrijk als het om facturen gaat.