Als je gaat starten als zelfstandige dan is het in sommige opzichten noodzakelijk om een ondernemingsplan te maken. De belangrijkste reden waarom dit wordt gedaan is voor het verkrijgen van een zakelijke lening van de bank. Als starter heb je immers nog geen omzetcijfers die je kunt overleggen om een bank van je kredietwaardigheid te overtuigen. Anderzijds heb je geld nodig om te kunnen starten. Er is financiering nodig voor een bedrijfsauto, inventaris voor je kantoor, gereedschappen of materialen. Maar hoe maak je nu een goed ondernemingsplan?

Wat staat er zeker in jouw ondernemingsplan?

In je ondernemingsplan moet je in ieder geval vermelden wat voor bedrijf je gaat starten. Dat wil zeggen: Wat zijn de werkzaamheden die je gaat verrichten. Omschrijf dit zo uitgebreid mogelijk, maar beperk je wel tot de hoofdlijnen. Als je een cateringservice gaat beginnen dan hoeft niet je hele menukaart in je ondernemingsplan. Maar de bank moet wel een idee krijgen wat je gaat doen om te beoordelen of er met deze activiteiten genoeg geld kan worden verdiend om van te leven en ook nog eens een lening af te lossen.

Heb je al opdrachtgevers? Vermeld ze in je plan

Als je een bedrijf gaat starten kan het zijn dat je al opdrachtgevers hebt. Als je wilt starten als hovenier/stratenmaker, schilder of timmerman dan kun je in je ondernemingsplan vermelden dat je inmiddels van bepaalde bedrijven of particulieren al opdrachten hebt gekregen waarmee je een x bedrag aan omzet verwacht te realiseren. Het geeft een goede indruk als je aan kunt geven dat je voor de nabije en liefst ook de verdere toekomst vrijwel zeker genoeg werk kunt doen.

Geef aan wat je nodig hebt en waarvoor

De bank wil graag weten waar je een lening voor nodig hebt. Als je zonder toelichting om 50.000 euro vraagt is de kans groot dat je binnen 5 minuten een afwijzing krijgt. Als je goed onderbouwd aangeeft waarom je 75.000 euro nodig hebt en hoe snel je deze lening verwacht te kunnen terugbetalen maak je al een stuk meer kans op een positieve reactie op je aanvraag. Zorg er wel voor dat je aflossingsvoorstel voor een lening realistisch is. Bankiers worden doorgaans niet vrolijk van ondernemers die al na twee maanden met hangende pootjes komen melden dat ze deze maand helaas de aflossing niet kunnen voldoen. Leen liever wat minder of doe er wat langer over om je lening af te lossen als je daarmee in ieder geval kunt garanderen dat je aan je verplichtingen kunt voldoen.

Laat je ondernemingsplan doorlezen

Zeker als je zelf niet zo sterk bent met schrijven is het aan te raden om je ondernemingsplan te laten doorlezen door een redacteur of tekstbureau. Zij kunnen de spel- en stijlfouten er voor je uit halen. Dit maakt een betere indruk dan een document in te leveren dat vol staat met fouten. Als je een gelikt ondernemingsplan kunt overleggen zegt dit veel over jou als ondernemer. Ook al denkt de geldschieter dat je het niet zelf hebt geschreven, men ziet in ieder geval dat je moeite hebt gedaan om een goed verhaal voor te leggen.