Bij het starten als zelfstandige komt veel kijken. Je moet allerlei zaken uitzoeken en regelen waar je nooit eerder mee bezig bent geweest, simpelweg omdat dat door jouw werkgever werd gedaan. Nu moet je je opeens gaan verdiepen in bijvoorbeeld verzekeringen, aansprakelijkheid en pensioenen. Een ander belangrijk onderwerp voor jou als zzp’er is het bepalen van een uurtarief. Wat is een goed tarief om jezelf mee in de markt te zetten én daarmee een inkomen te verdienen waarmee je goed kunt rondkomen?

Gewenst jaarinkomen

Een goed uitgangspunt om je uurtarief te berekenen is het bedrag dat jij jaarlijks nodig hebt om prettig van te leven. Maak een ruwe schatting van je uitgaven, aan de hand van je bankmutaties kom je al een heel eind. Rond bedragen naar boven af, want je vergeet altijd wel iets, en vermenigvuldig dat met ongeveer 37%. Je moet hierover immers nog inkomstenbelasting betalen. Je kan het jezelf ook makkelijker maken: neem je laatste bruto jaarsalaris in loondienst. Wil je meer of minder verdienen: verhoog of verlaag dat bedrag dan met een bepaald percentage.

Ook kan het verstandig zijn om in je tarief een buffer mee te nemen: een bedrag dat je opbouwt voor periodes dat je minder opdrachten en dus minder inkomen hebt. Tel dat bedrag bij het gewenste jaarinkomen op.

Bepaal of het bedrag dat je bij je werkgever aan pensioenpremie betaalde voldoende is voor een pensioenverzekering en of je een aanvullende oudedagsvoorziening wil regelen. Neem hiervoor dan ook een bedrag mee.

Zoek een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) die bij jou past: een belangrijke factor in het geheel, we hebben het hier vaak over een paar duizend euro aan premie op jaarbasis.

Welke bedrijfskosten ga je jaarlijks maken? Die moet je immers ook terugverdienen.

Al deze bedragen bij elkaar opgeteld geven jou de totale omzet die je nodig hebt.

Werkbare en declarabele dagen

Nu je weet welk bedrag je in een jaar tijd wil verdienen is het tijd om te bepalen hoeveel dagen je daarvoor hebt. Hoeveel dagen kan en wil jij per jaar werken? Houd daarbij rekening met feestdagen, het aantal weken dat je vakantie wil nemen en studiedagen voor een cursus of opleiding. Het kan ook verstandig zijn er rekening mee te houden dat je een aantal dagen ziek bent.

Op het aantal dagen dat je kan werken breng je in mindering de dagen die je bezig bent met acquisitie, administratie en andere zaken die belangrijk zijn voor je onderneming maar die je niet kunt declareren. Wat dan overblijft is het aantal declarabele dagen. Als je fulltime werkt vermenigvuldig je dit aantal met acht en heb je het aantal declarabele uren. Werk je parttime, dan wordt het aantal declarabele uren uiteraard minder.

Uurtarief

De totaal benodigde omzet gedeeld door het totaal aantal declarabele uren is jouw uurtarief. Uiteraard is het verstandig om te kijken naar tarieven van concurrenten en eventueel jouw tarief daar enigszins naar aan te passen.

We zijn benieuwd, komt je huidige uurtarief overeen met het bedrag dat uit bovenstaande berekening komt?