Als je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat, ongeacht of dat nu met of zonder personeel is, moet je over een aantal eigenschappen beschikken om je bedrijf kans van slagen te geven. Iedere ondernemer zal dan ook deze 5 eigenschappen in zich moeten hebben of in ieder geval herkennen.

1. Geloof in jezelf

Als je als zzp’er gaat starten doe dit dan alleen als je in jezelf gelooft. Een bedrijf beginnen met het idee “we zien wel waar het schip strandt” is gedoemd te mislukken. Als je de keuze maakt om als zzp’er aan de slag te gaan, ga er dan helemaal voor.

2. Een ijzeren discipline

Als zzp’er moet je over een sterke discipline beschikken. Zomaar een dag vrij nemen terwijl er nog werk ligt kan niet. Als je je klanten laat wachten is de kans groot dat ze een volgende keer naar een ander gaan. Vrije dagen moet je dus ruim van tevoren plannen en voor die periode geen werk aannemen.

3. Ziek is alleen ziek als je echt ziek bent

In loondienst kun je je zonder problemen ziek melden. Je salaris wordt immers gewoon doorbetaald. Als zelfstandige verdien je niets als je ziek bent. Dat wil niet zeggen dat je aan de slag moet gaan met 40 graden koorts. Maar het betekent wel dat je misschien toch nog kunt doorwerken als je een beetje verkouden bent, dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort werk dat je doet.

4. Voor niets gaat de zon op

Als ondernemer loop je het risico dat familie en vrienden dankbaar gebruik van je willen maken. De neef die hovenier is kan toch wel even gratis de heg komen snoeien? Het nichtje dat in de zorg werkt kan toch wel even bij oma langs gaan om daar wat te poetsen? Je familie helpen is één ding, maar doe het niet gratis als het je te veel tijd kost.

5. Je administratie op orde is goud waard

Een goede ondernemer heeft de discipline om ervoor te zorgen dat zijn administratie op orde is. Of je nu zelf je aangiftes verzorgt of ze uitbesteedt, het scheelt je zeeën van tijd als je alle stukken die daarvoor nodig zijn direct bij de hand hebt. Op tijd je facturen versturen hoort hier uiteraard ook bij, dit zal je bedrijfsresultaat zeker positief beïnvloeden.

Ondernemer ben je maar kun je ook zeker worden

Sommigen krijgen het ondernemerschap van thuis uit met de paplepel ingegoten. Doe er je voordeel mee als jij uit een echt ondernemersgezin komt. Maar ook als je deze voorsprong niet hebt kun je een prima ondernemer worden als je deze tips in acht neemt. Maar het belangrijkste voor iedere ondernemer is dat hij of zij plezier moet hebben in het werk. Zonder dat gegeven hou je het maar kort vol en dat is zonde van alle moeite en investeringen die je hebt gedaan om als zzp’er te starten.