Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Sterker nog, uit onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal zelfstandigen zonder personeel in tien jaar tijd is verdubbeld. Met name in de Randstad zijn er honderden eenmansbedrijven bijgekomen. Opdrachtgevers kiezen dan er dan ook steeds vaker voor om een zzp’er in te huren. Het biedt namelijk diverse voordelen. Wij hebben 6 redenen voor jou op een rij gezet waarom je een beter een zzp’er kunt inhuren dan iemand in loondienst nemen.

1 – Een zzp’er is goedkoper

Over het algemeen is een zzp’er goedkoper voor opdrachtgevers. Je hoeft immers geen sociale lasten en pensioenpremie en dergelijke te betalen. Ook is hij of zij doorgaans flexibeler dan iemand in loondienst. Bovendien is hij of zij een expert die de opdrachten en/of diensten met passie en snelheid verricht. Daardoor is de prijs-kwaliteitverhouding van een zzp’er uiteindelijk erg goed.

2 – Een zzp’er inhuren biedt flexibiliteit

Een zelfstandig ondernemer is flexibeler dan een groot bedrijf. Ze kunnen vaak snel dingen oppakken en voor je regelen. Ook maakt het je bedrijf flexibeler. Als je iemand in loondienst neemt ben je gebonden aan allerlei wetten en regels, zoals de strenge regels omtrent het ontslagrecht. Door juist voor zzp’ers te kiezen behoud je je flexibiliteit. In drukke perioden kun je snel opschalen terwijl je in rustigere perioden makkelijker een stapje terug kunt doen in het aantal mensen dat voor je werkt.

3 – Een zelfstandige ondernemer heeft geen 9-tot-5 mentaliteit

Over het algemeen werken zzp’ers erg hard. Het is immers in hun eigen belang als ze de opdrachtgevers tevreden houden. 50 tot 60 uur werken is voor sommige zelfstandig ondernemers geen uitzondering. Ze krijgen namelijk alleen betaald voor (goed) geleverd werk. Is de opdracht niet voldaan, dan verdienen ze ook geen geld. Daardoor leven ze anders dan iemand in loondienst, die aan het einde van de maand sowieso zijn loon krijgt. Natuurlijk betekent dit niet dat mensen in loondienst minder hard werken. De mentaliteit van zzp’ers is alleen anders.

4 – zzp’ers zijn specialisten

Op dit moment werken er ongeveer een miljoen zelfstandigen in Nederland. Vaak zijn ze specialisten in hun vakgebied. Het zijn bijvoorbeeld mensen die eerst in loondienst werkten, maar die ontdekten dat het zelfstandig ondernemerschap hun op financieel of persoonlijk gebied meer te bieden had. Als opdrachtgever heb je veel profijt van zzp’ers die écht goed zijn in hun werk.

5 – zelfstandige ondernemers hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel

Een zzp’er kan goedkoop en snel schakelen en is als enige verantwoordelijk voor zijn of haar bedrijf. De ondernemer is aansprakelijk voor de geleverde diensten en verdient alleen geld wanneer dit correct is. De zzp’er heeft daardoor een groot verantwoordelijkheidsgevoel en zal problemen sneller oplossen dan iemand in loondienst, die een probleem gemakkelijker op iemand anders zijn bord kan schuiven.

6 – Een zzp’er wil graag jouw feedback

Iedere ondernemer wil graag tevreden klanten. De enige manier om dit te bereiken is het leveren van goed werk. Als opdrachtgever krijg je na afloop waarschijnlijk de vraag wat je van de samenwerking vond. Een zzp’er staat open voor feedback en is vaak bereid om nog het een ander aan te passen. Tevreden klanten zijn namelijk een goede vorm van marketing en leveren misschien nieuwe klanten op. Wees als opdrachtgever eerlijk in je oordeel, want dit brengt de zzp’er vooruit.